Artroza sold

Coxartroza Coxartroza denumita si artroza soldului sau artroza coxo-femurala este o afectiune degenerativa localizata la nivelul soldului ce se caracterizeaza prin distrugerea cartilajului articular. Afectiunea are o evolutie progresiva asociata cu inaintarea in varsta dar poate aparea si la tineri ca efect al unui traumatism puternic la nivelul soldului.
Artroza de sold
CAUZE Coxatroza apare in urma unor traumatisme luxatie de sold, fractura de sold, subluxatii si displazii congenital, cat si in urma imbatranirii fiziologice a articulatiei asociata cu factori metabolici obezitate, diabet. Simptomele de debut apar de obicei la persoanele mai tinere, cu varsta de peste 35 - 40 de ani care au in istoric fracturi de col femural, luxatii, subluxatii, sindroame de hiperlaxitate, necroze ale capului femural, reumatism sau malformatiile congenitale.
De asemenea, coxartrozele unilaterale apar de multe ori in cazul fostilor atleti de performata care au practicat sporturi ce implica sarituri sau socuri cazul fotbalistilor, handbalistilor, hocheistilor, rugbistilor, etc sau a persoanelor care au desfasurat activitati curente ce necesita statul in picioare un artroza sold indelungat.
Acest tip de coxartroza are de cele mai multe ori cauze degenerative, nu implica traumatisme repetate si apar la persoanele cu varste de peste 50 - 60 de ani. O alta cauza secundara poate fi si supraponderabilitatea, greutatea avand un rol determinant asupra integritatii si bunei functionari a articulatiei soldului.
Artroza soldului (coxartroza) - simptome, cauze si tratament
Astfel, in functie de stadiul afectiunii incipient, mediu sau avansatartroza soldului poate fi tratata prin mijloace chirurgicale sau nechirurgicale. De amintit este faptul ca amanarea tratarii coxartrozei duce la escaladarea tipului de tratament, de la cel non- agresiv nechirurgical si putin costisitor, pana la cel extrem si foarte costisitor, respectiv artroplastia cu proteza de inlocuire a soldului.
Astfel, tratamentul presupune protezarea partiala sau totala a articulatiei soldului cu o proteza, operatia fiind denumita artroplastie de sold. Protezarea soldului este o solutie extrema si poate fi evitata daca pacientul se prezinta din timp la ortoped, atunci cand tesutul osos sau cartilajul nu a fost foarte deteriorat, afectiunea putand fi ameliorata prin tratamente artroscopice sau non-chirurgicale.
Mai ales daca sunt efectuate in timp util, artroza sold tratamentelor artroscopice ale soldului sunt date de stoparea evolutiei coxartrozei si rapiditatea recuperarii. Infiltratiile cu acid hialuronic si ozon sunt tratamente nechirurgicale si pot fi utilizate separat sau combinat.
La fel ca si in cazul celorlalte artroze, nici coxartroza nu face exceptie in ceea ce priveste metoda de tratament. Astfel, cu cat mai mult se intarzie tratarea bolii, cu atat mai mult creste riscul de a se ajunge artroza sold final la inlocuirea articulatiei cu o proteza, respeciv la operatia de artroplastie a soldului.
- Falsă articulație a istoricului cazului gâtului femural
- Ciorapi de durere articulară
- Coxartroza - artroza de șold descrisă de dr. Gabriel Ștefănescu
- Luxația articulației tratamentului degetelor mari
- Soiuri de artrită a genunchiului
- Tratarea artrozei cu noroi din Lacul Saki
- Artroza soldului (coxartroza) - simptome, cauze si tratament
- Coxartroza (artroza șoldului) - ce este, diagnostic, tratament, proteză